Uprawa, Smaczne pędy - zdjęcie, fotografia
09/05/2018 09:07

Szparagi - rośliny, które kojarzą nam się głównie z Niemcami - w Polsce mają już spore grono miłośników. Zarówno konsumentów, jak i producentów

Szparagowym imperium są Niemcy. Z tego względu, że tamtejszy klimat nie różni się wiele od naszego, coraz więcej polskich rolników decyduje się na tą niełatwą uprawę. Szparagi dobrze znoszą niskie temperatury, ale wolą miejsca, gdzie dociera dużo słońca i nie ma silnego wiatru. Podobnie jak w przypadku innych upraw roślin wieloletnich, tak i szparagarnię należy odnawiać co kilkanaście lat. Im dłuższy okres utrzymywania jej, tym mniejsze plony. Minusem uprawy jest to, że aby rośliny zaczęły przynosić plon, musi minąć kilka lat - zazwyczaj dwa.

Przy wyborze działki na uprawę szparagów ważne jest, by nie była zlokalizowana blisko lasu. Młode pędy są nie tylko smakołykiem dla ludzi, ale i zwierząt leśnych. Jeśli chodzi o wymagania glebowe, to wystarcza klasa IV i V. Warzywa rosną jednak nawet na tych najsłabszych glebach klasy VI. Wszystko dlatego, że gleby piaszczyste nagrzewają się szybko, a szparagi lubią takie warunki. Doświadczeni plantatorzy zalecają przed rozpoczęciem uprawy wykonać na polu odkrywkę na głębokość metra. Jeśli okaże się, że ziemia jest na tej głębokości wciąż niezbyt zwięzła i bogata w próchnicę, wówczas znaleźliśmy odpowiednie stanowisko dla szparagów. Plantatorzy w prawie 100 proc. przypadków sytuują wały w osi północ-południe, by dać szparagom jak największą dawkę słońca.

Przed założeniem uprawy wykonuje się nawożenie organiczne i głębokie przyoranie obornika. Podczas prac przygotowawczych kluczowe jest wykonanie głębokiej orki, by spulchnić wierzchnią warstwę gleby. W ten sposób korzenie szparagów będą mogły rosnąć swobodnie.

Młode, roczne sadzonki szparagów sadzi się na początku kwietnia. Dlaczego wtedy? Na początku roślina potrzebuje sporo wilgoci w glebie, a tej późną wiosną czasem brakuje. Istnieje wiele odmian szparagów, więc wybór tej odpowiedniej będzie dość trudny. Można decydować kierując się plennością bądź odpornością na choroby.

Szparagi uprawia się w dwóch typach - na białe i zielone wypustki. Jeśli pęd wystanie ponad ziemię, wówczas szparag jest zielony. Jeśli usypiemy nad nim wał ziemny, otrzymamy białe pędy. Do usypania wału służy agregat szparagowy. Wał w czasie zbiorów jest lekko uszkadzany, więc należy go podsypywać również przy użyciu agregatu.

Zbiór szparagów nie jest prosty. „Żniwa" mogą potrwać cały miesiąc. Kończą się zazwyczaj pod koniec czerwca, a zaczynają na przełomie kwietnia i maja. To niesamowite, ale warzywa te wiosną mogą przyrastać bardzo gwałtownie, nawet o kilka mm na godzinę. Kluczowa jest także pora zbioru. Dokonuje się go rano. Zbieracz widzi, że główka szparaga wyszła ponad powierzchnię wału, ale jeszcze nie zdołała zzielenieć pod wpływem światła słonecznego. Często szparag nie przebija powierzchni wału, wówczas należy obserwować spękania ziemi lub tworzenie się wzgórków. Wszystko to sprawia, że zbieracz musi mieć o tej pracy pojęcie.

Szparagi muszą zostać jak najszybciej zwiezione do chłodni, gdzie jest nie tylko zimno, ale i ciemno. Chodzi o utrzymanie białej barwy. Z tego też powodu szparagarnie są lokalizowane blisko chłodni. Przebywanie warzyw poza wałem ziemnym nie może przekraczać godziny.

(pw)

fot. Pole szparagów

Reklama

Smaczne pędy komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez brodnica-cbr.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Wydawnictwo Promocji Regionu Sp. z o.o. z siedzibą w Golub-Dobrzyń 87-400, Rynek 20

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"